Wypiekanie wyrobów cukierniczych wymaga odpowiednich pieców, z pewnością w tym przypadku bardzo dobrze sprawdzą się piece obrotowe, najczęściej wybierane są modele elektryczne.
Dzięki tego rodzaju komorze będziemy mogli uzyskać równomierną temperaturę, dodatkowo warto zwrócić uwagę na turbiny, obieg powietrza który będzie równomiernie oplatał ciasto. Pozwoli to uzyskiwać bardzo wysokiej jakości wypieki, z pewnością dobry piec pozwoli także na zwiększenie wydajności.
Wydajne piece obrotowe do wypieków
Warto zwrócić uwagę by piece obrotowe szybko osiągały oczekiwaną temperaturę, dzięki czemu będziemy mogli szybko otrzymać wypiek, umieścić w piecu następny wsad. Z pewnością w przypadku cukierni czy też piekarni szybkość będzie miała znaczenie, dlatego też wykorzystuje się często wysokie piece, o dużych gabarytach gdzie będziemy mogli umieścić dużej ilości ciasta. Często także wykorzystywane są piece do których możemy wyjechać za pomocą specjalnych wózków, dzięki temu będziemy mogli zaoszczędzić trochę czasu.
Dobry piec obrotowy powinien charakteryzować się solidną konstrukcją, często są to piece wykonane z blachy nierdzewnej, dzięki czemu są nie tylko trwałe, ale także łatwe w czyszczeniu, jak wiadomo w piekarni tego rodzaju urządzenia mogą się dość szybko zabrudzić. Dodatkowo nowoczesne piece posiadają system samoczyszczenia, dzięki czemu praca z nim jest bardzo wygodna. Dodatkowym udogodnieniem może być także wygodne zarządzanie panelem, obecnie są to najczęściej panele dotykowe które pozwalają na bardzo szeroki zakres programowania temperatury, czasu pieczenia.
Oczywiście komory wypiekowe mogą posiadać różną wielkość, mogą być to różnego rodzaju półki, lub też piece otwarte do których będziemy wjeżdżali specjalnym wózkiem, oczywiście piece obrotowe elektryczne często mogą posiadać także duże gabaryty, obsługiwać duże ilości ciasta. Z pewnością w piekarniach które muszą dostarczyć z samego rana wyroby do sklepów kładzie się nacisk na prędkość i niezawodność, dlatego też piekarze wybierają najlepszej jakości piece.