Istnieje wiele różnych produktów spożywczych, z których przygotowywane są dania dopasowane do potrzeb i gustów sporego grona ludzi.
Bardzo szeroką grupę składników wielu potraw stanowią ryby. W kuchni polskiej, jak również wielu kuchniach zagranicznych przygotowywanych jest wiele różnych potraw bazujących na rybach słodkowodnych (z rzek i jezior) jak również słonowodnych (z mórz i oceanów). Ryby można mrozić, w celu ich późniejszego wykorzystania, ale o wiele lepsze są potrawy przygotowywane na bazie świeżych ryb.
Ciekawe przykłady potraw, w których wykorzystywane są świeże ryby
Jedną z flagowych polskich potraw, w której podstawowy składnik stanowi świeża ryba, jest ryba po grecku. Wykorzystuje się w niej podsmażoną rybę oraz dodatki w postaci marchwi, selera, pietruszki, które są ugotowane. Połączenie ryby bogatej w zdrowe tłuszcze i warzyw bogatych w witaminy sprawia, że ryba po grecku jest nie tylko smacznym, ale również bardzo zdrowym daniem. Innym przykładem smacznej potrawy jest łosoś z sosem koperkowym albo makaron ze świeżym uwędzonym łososiem i szpinakiem.
Oczywiście do grona smacznych potraw ze świeżych ryb zalicza się również pieczony pstrąg, dorsz w kremowym sosie z pomidorami suszonymi, itp. Rzecz jasna, godne uwagi są również filety lub całe ryby usmażone w specjalnym cieście piwnym albo panierce, podawane z frytkami i zestawami surówek. Takie posiłki są niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii („fish and chips”), ale są również powszechne, szczególnie w sezonie letnim, w wielu lokalach w polskich miejscowościach przy morzu albo jeziorach.
Różne ciekawe potrawy ze świeżych ryb można nie tylko przygotowywać samodzielnie, ale również istnieje możliwość ich zamawiania w restauracjach. W przypadku nadmorskich miejscowości, takich jak na przykład Niechorze, lokali takich można poszukiwać drogą internetową, na przykład z wykorzystaniem hasła restauracje niechorze. W ten sposób można znaleźć dane kontaktowe, cenniki oraz inne przydatne informacje przed podjęciem decyzji o wybraniu konkretnej restauracji.